Close

Angsten

Iedereen is wel eens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar en gezond in sommige situaties.  Soms is iemand bang terwijl daar weinig aanleiding voor is. Bij een angststoornis gaat dit nog verder: de angst is groot, de angst blijft onnodig lang, en de angst geeft veel last in het dagelijks leven waardoor je gehinderd wordt op een boel vlakken.

Angststoornissen horen tot de meest voorkomende psychische stoornissen. Angststoornissen staan een normaal en gezond leven in de weg.

Van een angststoornis is sprake als de angst:
buiten verhouding en vrijwel altijd aanwezig is

enorm verschilt van gewone emotie
niets meer te maken heeft met een reactie op de omgeving
het dagelijks functioneren belemmert

 

SOORTEN ANGSTSTOORNISSEN

Piekerstoornis


Als je altijd gespannen en bezorgd bent, en vrijwel altijd piekert, kun je wel eens last hebben van een piekerstoornis, ook een gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Je hebt moeite deze zorgen en angsten onder controle te houden. De klachten lijken veel op de klachten van een depressie, maar een belangrijk verschil met een depressie is dat je met een piekerstoornis last hebt van bijvoorbeeld zweten en hartkloppingen. Een piekerstoornis verschilt ook met andere angststoornissen; de angst is namelijke de hele tijd aanwezig en komt niet door een bepaalde situatie.
Als je overmatig piekert, heb je minstens drie van de volgende verschijnselen en de verschijnselen moeten de hele tijd en voor minstens 6 maanden aanwezig zijn.
je hebt steeds een gevoel van onrust en spanning

je bent snel moe
je kunt je moeilijk concentreren
je bent snel geïrriteerd
je hebt last van (zeer sterke en onaangename) spierspanning
je hebt een verstoorde slaap

De best bewezen behandeling voor een piekerstoornis is Cognitieve Gedragstherapie. NW-Psychologie biedt deze behandeling. Neem contact met me op voor vrijblijvende informatie of meld je aan.

 

Sociale angststoornis


Als je last hebt van een sociale angststoornis dan ben je:
erg bang dat anderen op je letten, je raar vinden, je bekritiseren of je uitlachen
vooral bang voor je eigen reactie op aandacht: je staat met een mond vol tanden, je zegt iets ongepasts, je bloost etc. De angst is in feite niet reëel en dat besef je dan ook wel, maar dat besef helpt je niet om de angst te verminderen.
geneigd (vanwege de angst voor bepaalde situaties) sociale situaties te vermijden om zo min mogelijk last te hebben van al die nare gevoelens en gedachten.
Het gevolg hiervan is echter dat jouw angst voor die situaties en voor sociaal contact alleen maar groter wordt.

De best bewezen behandeling voor een sociale fobie is Cognitieve Gedragstherapie. Je leert gedachten om te buigen in realistische gedachten. Hierbij kan het helpen om bijvoorbeeld een dagboek bij te houden waarin je opschrijft wanneer de angst optreedt en welke gedachten je voor en tijdens deze angstaanval hebt. Dit kan houvast bieden bij het doorbreken van je angstgevoelens. Je leert om te gaan met sociaal fobische situaties.  Je oefent hierbij ook je sociale vaardigheden. Daarnaast leer je ontspanningsoefeningen, zoals ademhalingstechnieken. Dit helpt je om rustiger te blijven in situaties die spanning of stress bij je oproepen. 
NW-Psychologie biedt deze behandeling. Neem contact met me op voor vrijblijvende informatie of meld je aan.

 

Een paniekstoornis


Een paniekaanval ontstaat als gevolg van een verhoogde mate van spanning en angst  die op hun beurt weer verschillende lichamelijke verschijnselen veroorzaken. Je lichaam maakt dan stresshormonen (waaronder adrenaline) aan. Het lichaam bereidt zich voor om snel te reageren op een mogelijk gevaar (vluchten-of-vechten modus). Bij een paniekaanval kunnen er allerlei klachten optreden. Sommige mensen hebben maar één of twee van die klachten. Anderen krijgen meerdere klachten tegelijk. De meest voorkomende klachten zijn:

snelle hartslag, transpireren, koude rillingen, duizeligheid, beven;
benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst;
tintelingen of een doof gevoel in je handen of voeten;
droge mond, misselijkheid, maagpijn, braken of diarree;
hoofdpijn, rood worden, flauwvallen;
het gevoel niet meer te weten wie of waar je bent;
het gevoel dat je de controle over uzelf verliest, gek wordt of doodgaat.

Je voelt je ellendig en je weet niet meer wat je moet doen. Nadenken lukt niet meer goed en je wilt het liefst vluchten, schreeuwen, huilen of wegkruipen. Als een paniekaanval over is, kun je nog hevig natrillen of in huilen uitbarsten.
Heb je meerdere paniekaanvallen en wordt je algemene functioneren hierdoor belemmert? Dan kunnen we spreken van een paniekstoornis.

Een van de best bewezen behandelingen voor een paniekstoornis is Cognitieve Gedragstherapie. NW-Psychologie biedt deze behandeling. Neem contact met me op voor vrijblijvende informatie of meld je aan.

 

Een dwangstoornis


Angst voor mogelijke gebeurtenissen kan leiden tot dwangmatig controleren. Je wil eigenlijk de angst uit de weg gaan, en probeert dat oplossen met dwanggedachten en/of dwanghandelingen.
Wanneer je steeds terugkerende en storende gedachten hebt (waarvan je weet dat je ze zelf bedenkt), heb je waarschijnlijk dwanggedachten. Ze gaan veel verder dan 'normale' zorgen en je vindt die gedachten niet bij jezelf horen. Toch kun je ze niet voorkomen, hoe je ook je best doet.
Wanneer je steeds dingen op dezelfde, speciale manier moet doen, kun je last hebben van dwanghandelingen. Bijvoorbeeld alles steeds controleren of schoonmaken.

Als je last hebt van dwanggedachten en/of dwanghandelingen, kun je een dwangstoornis hebben. We noemen het ook wel een obsessief-compulsieve stoornis. Een dwangstoornis gaat vrijwel nooit van zelf over. Een van de best bewezen behandelingen voor een dwangstoornis is Cognitieve Gedragstherapie. NW-Psychologie biedt deze behandeling. Neem contact met me op voor vrijblijvende informatie of meld je aan.

 

Ziektevrees - hypochondrie


Als je constant alert bent op je eigen lichaam, voel je heel veel sensaties in je lichaam. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen (zoals een steek, jeuk, kramp, hoofdpijn) zie je als teken van een ernstige ziekte. Als dit soort lichamelijke klachten al gauw reden zijn voor angst en paniek en je moeilijk gerustgesteld kan worden, kun je wel eens last hebben van ziektevrees ook wel hypochondrie genoemd. Je kunt vaak last hebben van een naar voorgevoel, bezorgdheid, spanning en onrust. Ontspannen zijn is moeilijk of soms niet haalbaar.
Je klachten worden nog eens versterkt door het feit dat je zelf op onderzoek uitgaat bv door veelvuldig te googelen. Je eigen lichaam wordt van top tot teen gecontroleerd, je stelt de mensen om je heen veelvuldig vragen, en het internet speur je af naar medische bewijzen voor je lichamelijke klachten om je kwaal te achterhalen. 

Belangrijkste symptomen:
 preoccupatie met lichamelijke klachten

 dwangmatig controleren van je lijf
 veel bezoekjes aan artsen
 of juist vermijden van allerlei somatische zorg
 extreme mate van angst
 en dit alles bestaat al ruim 6 maanden

Een van de best bewezen behandeling voor hypochondrie is Cognitieve Gedragstherapie. NW-Psychologie biedt deze behandeling. Neem contact met me op voor vrijblijvende informatie of meld je aan.

 

Een (specifieke) angststoornis


Je kunt ook erg angstig zijn (geworden) voor een specifieke situatie, gebeurtenis. Bij een specifieke fobie heb je een hevige, irrationele angst voor bepaalden objecten, dieren of situaties. 

dieren (spinnen, slangen)
hoogtes of kleine ruimtes
vliegen
bloed.

Klachten zijn bijvoorbeeld flauwvallen, hartkloppingen, zweten, misselijkheid en hyperventilatie. 

Best bewezen behandelingen voor een specifieke fobie zijn Cognitieve Gedragstherapie en EMDR. NW-Psychologie biedt deze behandeling. Neem contact met me op voor vrijblijvende informatie of meld je aan.


bronnen: www.gezondheidsplein.nl; www.thuisarts.nl; DSM V (2015); www.psychische gezondheid.nl

Als je vragen hebt, neem contact met me op via:

* telefoonnummer: 06-28082432
info@nw-psychologie.nl

Contactformulier