Close

Stress en “Burn-out”

Je voelt je al langere tijd totaal uitgeput. Zowel lichamelijk als geestelijk. De vermoeidheid en uitputting beperken je in het dagelijks functioneren naast alle andere beperkende klachten (snel emotioneel, geen fit om je ouderlijke taken te vervullen, enorm veel vergeten of gedesorienteerd raken). Je voelt je opgebrand, erg naar en weet niet hoe je uit deze situatie moet komen. Tevens kun je depressief geraken en/of angstklachten ontwikkeld hebben.

Een "burn-out" is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een (jaren)lange periode van (werk)stress. Het belangrijkste kenmerk is het verlies van energie en het gevoel dat de emotionele reserves zijn uitgeput; "de accu is leeg". De uitputting geeft je het gevoel op afstand te staan van je werk en van mensen uit je omgeving. Hierdoor kun je een prikkelbare, cynische houding tegenover collega's en de mensen om je heen hebben. Dat alles kan maken dat je op je werk minder goed presteert en je gaat twijfelen aan je eigen kunnen.  Een burn-out was voorheen vaak werkgerelateerd, maar dit is tegenwoordig niet meer persé zo. De spanning kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan constant te hoge (werk)druk, de hectiek van mantelzorg, zorg om kinderen of ziekte bij een partner, problemen op het werk, financiële zorgen, drukte in het gezin als gevolg van een gezinsuitbreiding etc.

Vaak is er een periode van roofbouw geweest voorafgaand aan moment van afknappen. Je ervaart chronische stress. Het disfunctioneren is al een tijdje aan de gang – en je omgeving heeft het mogelijk al eerder opgemerkt maar jij hebt de ernst niet eerder gerealiseerd. Je gaat vanuit je eigen overtuigingen ('ik moet doorgaan', 'ik ben niet zwak', 'het komt wel goed', 'een nachtje goed slapen en het gaat wel weer' etc).
Bovengenoemde klachten kun je dus niet per definitie als 'burn-out' definiëren.

Burn-out is tegenwoordig echter in ons begrip en onze spreektaal een container begrip geworden en is niet simpel het gevolg van 'werkproblemen'. In de spreektaal noemen we al snel dat we 'burn-out' zijn. Hier zit echter veel ruis om heen. De hierboven genoemde klachten komen veel voor bij mensen die zichzelf jarenlang voorbij hebben gelopen op alle gebieden in het leven, vaak ook met andere psychologische klachten en persoonlijkheidskenmerken die al aanwezig waren voor een 'burn-out' zich uitontwikkeld had.

Bij NW-Psychologie kijken we naar welke klachten je hebt, sinds wanneer, hoe ze wel of niet passen bij jouw persoonlijkheid en op welke gebieden in jouw leven je hierdoor wordt beperkt. We proberen een narratief te maken wat jouw klachten in stand houd. 

Als je vragen hebt, neem contact met me op via:

* telefoonnummer: 06-28082432
info@nw-psychologie.nl

Contactformulier

 

LET OP
Als je klachten 'puur en alleen' werkgerelateerd zijn (bv na de verandering van een werksysteem, structureel overwerken wat gewenst is vanuit de werkgever, of conflicten met nieuw management), er een duidelijke link is van klachten --> werk, dat niet per se om structurele problematiek gaat die vanuit jouw persoonlijkheid naar voren komt, verwijzen we je terug naar je (bedrijfs)arts. De 'burn-out' is dan grotendeels veroorzaakt door het werk, en wordt  onderhouden door werkgerelateerde factoren dat je hierin ook met je werkgever en bedrijfsarts moet gaan kijken wat er nodig is om te herstellen van de klachten. Je werkgever wordt hierin ook geacht om zijn of haar verantwoordelijkheid te nemen en (een deel van) een passende 'burn-out' behandeling te betalen.
De vraag is echter of klachten 'alleen' werkgerelateerd zijn. Neem contact op als je hier vragen over hebt.

NW-Psychologie zal nooit een DSM classificatie stellen als die niet verantwoord kan worden. 

Symptomen:
Lichamelijke symptomen             Psychische symptomen                  
• Extreme vermoeidheid
• Slaapproblemen
• Lichamelijke onrust
• Maag- en darmklachten
• Duizeligheid
• Hoofdpijn
 

• Somberheid
• Angsten
• Piekeren
• Emotioneel labiel
• Lusteloos
• Niet meer kunnen genieten
• Gebrek aan zelfvertrouwen
• vertrouwen in
• Concentratieproblemen
• Vergeetachtigheid

 

 

 

 

 

 

 

 


Klachten passende bij een 'burn-out' of chronische overspannenheid kunnen psychiatrisch onder de noemer somatoforme stoornis worden geclassificeerd, als je aan de volgende kenmerken voldoet:

1 - Je ervaart een gevoel van overspannenheid (zie bovenstaande symptomen)
2 - De klachten houden al meer als 6 maanden aan
3 - Gedurende de hele dag voel je je voornamelijk vermoeid en uitgeput. Deze gevoelens overheersen.
Als de lichamelijke symptomen en psychische factoren je functioneren op meerdere vlakken ernstig verstoren, kunnen we een burn-out specificeren als een somatische symptoom stoornis (DSM V), een psychiatrische stoornis die behandeling nodig heeft.

Depressie en angststoornissen komen relatief veel comorbide voor bij mensen met bovengenoemde uitputtingsklachten en hebben ook vaak behandeling nodig.

Herken jij je in de genoemde symptomen en wil je hier behandeling voor of in eerste instantie een oriënterend gesprek, neem dan contact met me op.


Bronnen: www.psychischegezondheid.nl ; www.hulpgids.nl ; DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)

Links:
documentaire: De Burn-out Industry