Close

Chronische vermoeidheid

Je wordt ernstig vermoeid wakker, ondanks een 'genoeg'  aantal uren slaap, of juist een vaak onderbroken slaap, je kunt overdag moeilijk functioneren, je lichaam protesteert, de normale dagelijkse activiteiten gaan niet of nauwelijks. Je onthoudt dingen moeilijker dan voordat je zo moe werd. Rust nemen helpt niet of nauwelijks tegen de moeheid en de vermoeidheid zorgt ervoor dat je veel minder kunt doen dan je gewend was, voor je studie, je werk, je kinderen opvoeden, je sportactiviteiten of bij sociale activiteiten.   

Als je meer dan 6 maanden ernstig last hebt van vermoeidheidsklachten en er vooralsnog geen voldoende medische verklaring aan te wijzen voor de vermoeidheid, dan kan er mogelijk sprake zijn van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom.  


ernstige vermoeidheid 

geheugenproblemen of concentratieproblemen
keelpijn

gevoelige lymfeklieren in de hals of oksels
spierpijnen
maag/darmklachten

pijn in de gewrichten zonder zwelling of roodheid
hoofdpijn
niet uitgerust zijn na het slapen
nog lang uitgeput zijn na inspanning/sporten (inspanningsintolerantie)

Chronische vermoeidheid kan ook voorkomen na een intensieve periode van behandeling voor kanker, na het herstellen van een burn-out of als er onverhoopt veel op je pad komt.
De best aangewezen therapie voor chronische vermoeidheid in deze voorbeelden is cognitieve gedragstherapie. Je leert anders om te gaan met je klachten, waardoor je vermoeidheid vermindert en je leert na te gaan wat je nodig hebt om je kwaliteit van leven te verbeteren. Deze therapie heeft dus als doel om jouw conditie te optimaliseren door stap voor stap jouw activiteiten op te voeren. Bij veel mensen met ernstige vermoeidheid is de conditie namelijk verslechterd en bij een slechte conditie in combinatie met vermoeidheid is het aantrekkelijk om zoveel mogelijk te gaan rusten en/of slapen. Dit werkt echter veelal averechts. Juist bewegen zorgt ervoor dat je je uiteindelijk minder vermoeid voelt. 
De best aangewezen therapie voor Chronisch Vermoeidheidssyndroom waar je sterk onder lijdt, is ook cognitieve gedragstherapie. Door cognitieve gedragstherapie leer je anders naar je klachten te kijken en er anders mee om te gaan. Het doel van de behandeling is het herstellen van CVS en dat betekent dat je niet meer pathologisch gehinderd wordt door de ernstige vermoeidheid en dat je weer kunt doen wat je wil doen.

De behandeling werkt niet zomaar vanzelf: je moet hard werken om van de behandeling te profiteren. WE doen het samen en ik geef je tips en denk mee of je op jouw goede weg bent. De behandeling  heeft tijd nodig en het kent vaak ‘ups en downs’. Je mag best een beetje sceptisch beginnen aan je behandeling maar als je eraan begint, dan werkt de therapie alleen als je er voor 100% voor gaat. De behandeling duurt gemiddeld 5 tot 8 maanden.

NW-Psychologie biedt deze therapie. Neem vooral contact met mij op voor vrijblijvende informatie of om je aan te melden.


Links
website NKCV| Thuisarts

Als je vragen hebt, neem contact met me op via:

* telefoonnummer: 06-28082432
info@nw-psychologie.nl

Contactformulier