Close

Ongewenste kinderloosheid

In Nederland blijft twintig procent van de stellen kinderloos en voor bijna de helft daarvan is dat ongewenst. Kinderloosheid overkomt je en plaatst je voor een voldongen feit. Je hebt er niet voor gekozen. Soms heb je al jaren tevergeefs verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen gehad, heeft je leven in het teken gestaan van ouder worden. Of heb je jammergenoeg niet de partner gevonden om samen ouder mee te worden.

Vruchtbaarheidsproblemen worden door zowel mannen als vrouwen beleefd als een aantasting van hun beeld (als man of vrouw) over wie ze zijn, of wie ze behoren te zijn. Juist omdat het krijgen van kinderen vanzelfsprekendheid is onze maatschappij, een levensdoel en een volgende stap in iemands leven, kunnen zowel de mannen als de vrouwen het gevoel krijgen dat ze er niet bij horen. Dat ze anders zijn dan de mensen die wel kinderen krijgen. Schuld en schaamte speelt dan vaak, alsof je iets niet 'kan'. 

Het kan moeilijk zijn om kinderloosheid te accepteren, zeker als je een lange tijd probeerde zwanger te worden. Daarbij vraag ik mijzelf ook altijd of hoe en of je het wel kunt ' accepteren' of dat het veel meer gaat om verdragen dat het niet zo is en je je leven op een andere manier moet gaan indelen/vormen. Ongewilde (ongewenste) kinderloosheid is dan ook een rouwproces, ondanks dat er niemand is overleden. Het wordt niet voor niets het onzichtbaar verlies genoemd. Er is geen kind gekomen, maar in gedachten en met alle gevoelens van dien, was de wens om een ouder te worden heel groot. Het verdriet wat hierbij hoort wordt hierdoor niet altijd opgemerkt door de (naaste) omgeving.

Het niet kunnen vervullen van je kinderwens betekent afscheid nemen van 'je kindje'  wat nooit geboren zal worden. Het betekent rouwen om dit verlies en het herdefiniëren en invullen van je leven en toekomst. Dit vraagt tijd. 

Als je merkt dat je steeds somberder wordt, je op meer vlakken in je leven gaat disfunctioneren (bijvoorbeeld op je werk, in je relaties) dan is het goed professionele hulp te zoeken (alleen en/of met je partner).  We gaan samen op onderzoek uit wat je nodig hebt om dit verlies te verwerken, hoe je mogelijk nog afscheid moet nemen, wat je nodig hebt om hier mee om te gaan, hoe je steun kan zoeken, hoe je voor jezelf kan zorgen en je leven (ondanks het verdriet) weer betekenisvolle invulling kan geven. 
Herken je jezelf hierin en zoek je een therapeut die je/jullie hierbij kan helpen, neem dan vooral contact met mij op.


Lees meer:

• Baby? Dat gaat niet meer gebeuren.

• Documentaire Halina Reijn: De Oke Vrouw 

• Brief ' Dit doet ongewenste kinderloosheid met je" (Freya.nl)

Als je vragen hebt, neem contact met me op via:

* telefoonnummer: 06-28082432
info@nw-psychologie.nl

Contactformulier